Blog

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu

 Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.coCara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Cara Menghilangkan Jerawat Batu di Dagu

Munculnya jerawat di wajah dapat mengurangi “confident level” seseorang, terutama anak muda. Jerawat membuatkan penampilan menjadi tidak sempurna kerana wujudnya jerawat di wajah. Wanita melakukan banyak ikhtiar untuk jerawat tidak tumbuh pada kulit. Jerawat boleh tumbuh di bahagian mana sahaja selain di wajah. Namun, yang menjadi fokus utama wanita adalah penyembuhan dan pengubatan jerawat di wajah kerana bahagian itulah yang paling terdedah. Kali ini kita akan membahas dengan lebih mendalam tentang cara menghilangkan jerawat batu di dagu.

 

Apa Itu Jerawat?

Jerawat sendiri menurut istilah perubatan merupakan sebuah keadaan dimana adanya bintik yang muncul di bahagian tubuh yang pada umumnya jerawat biasanya muncul di bahagian sekitar wajah. Masalah jerawat ada yang ringan seperti jerawat berisi “nasi” atau ada juga yang parah seperti berisi nanah dan darah.

Jerawat terbahagi kepada beberapa jenis, yang paling ketara dan selalu kita jumpa adalah jerawat pasir dan juga jerawat batu. Tidak hanya kemunculannya saja yang dapat mengganggu keselesaan dan menurunkan tingkat kepercayaan diri anda. Jerawat yang telah sembuh akan menimbulkan masalah baru buat anda, kerana jerawat tersebut dapat menimbulkan bekas seperti parut.

Jerawat yang paling sukar sembuh adalah jerawat batu. Kebanyakkan jerawat batu akan naik di bahagian dagu kerana lapisan kulit di bahagian dagu agak tebal berbanding bahagian pipi. Bagi anda yang memiliki masalah  jerawat batu di dagu, tentunya kehadiran tips/cara menghilangkan jerawat batu di dagu ini sangat ditunggu-tunggu oleh anda. Jerawat batu dapat hilang dengan menggunakan bahan natural dan organik. Yang pastinya, bahan natural dan organik mengambil masa yang lama untuk sembuh kerana ia tiada bahan kimia dan tiada kesan sampingan.

 

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu Dengan Bahan Natural Dan Organik

1. Putih Telur

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Untuk cara menghilangkan jerawat batu di dagu dengan bahan natural dan organik adalah dengan putih telur, tentunya anda pernah mendengar cara ini. Memang benar, putih telur memiliki manfaat serta khasiat yang sangat bagus dalam membantu menyembuhkan jerawat di dagu.

Adanya kandunagn enzim lusozim dalam putih teluh mampu membantu menghancurkan dinding sel dari bakteria penyebab jerawat di dagu. Disamping itu, putih telur juga dapat membantu mengecilkan pori kulit dan mampu mengurangi minyak berlebih yang dapat menyebabkan munculnya jerawat di dagu.

 

Bagaiman cara menghilangkan jerawat batu di dagu dengan bahan natural dan organik?

Caranya agak mudah :

  • Siapkan telur
  • Pisahkan bagian putih dan kuning telur
  • Ambil bahagian putih telur dan pukul hingga putih telur tersebut mengembang
  • Setelah mengembang, sapukan putih telur pada bahagian yang berjerawat
  • Setelah kering, bilas dengan air hangat.

 

2. Lidah Buaya

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Untuk cara menghilangkan jerawat batu di dagu dengan bahan natural dan organik adalah menggunakan lidah buaya. Salah satunya mampu membantu mengatasi masalah jerawat dengan cara membunuh dan mematikan perkembangan bakteria penyebab jerawat di dagu. Bagi anda yang belum tahu, lidah buaya ternyata memiliki manfaat yang sangat bagus bagi penyakit kulit. Hal ini dapat terjadi karena didalam lidah buaya terkandung kandungan seperti antioksidan, mineral, vitamun C dan E .

 

Bagaimana cara menghilangkan jerawat batu di dagu dengan bahan natural dan organik tersebut ?

Untuk cara menghilangkan jerawat batu di dagu dengan lidah buaya sebagai ubat jerawat semulajadi sangatlah mudah, ikuti langkah-langkah dibawah ini:

  • Siapkan lidah buaya
  • Potong lidah buaya tadi menjadi dua
  • Setelah itu, hilangkan bahagian atas (kulit lidah buaya) dan ambil gel sahaja
  • Haluskan gel lidah buaya
  • Setelah itu sapu gel lidah buaya yang telah dihaluskan tadi pada bahagian yang berjerawat
  • Biarkan selama lebih kurang 3-5 minit
  • Setelah selesai, bilas hingga bersih dengan menggunakan air biasa.

 

3. Madu dan Avocado

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Untuk cara menghilangkan jerawat batu di dagu dengan bahan natural dan organik adalah dengan avocado dan madu. Kedua bahan natural dan organik ini memiliki manfaat serta khasiat yang sangat bagus untuk kulit. Ia memberikan manfat seperti dapat bersifat antibakteria dalam erti kata lain mampu membunuh dan mematikan perkembangan bakteria penyebab jerawat di dagu.

Selain itu, kedua bahan ini juga dapat membantu menembusi pori-pori sehingga mampu mengurangi radang pada kulit. Kedua bahan natural dan organik ini mengandungi beberapa kandungan seperti hidrogen peroksida dan kaya dengan vitamin E .

 

Bagaimana cara menghilangkan jerawat batu di dagu dengan bahan natural dan organik untuk menjadi ubat jerawat tersebut ?

Cara menghilangkannya cukup mudah, ikut langkah-langkah dibawah ini:

  • Siapkan beberapa buah avocado matang
  • Pisahkan isi buah avocado dari kulit
  • Kemudian isi buah avocado tadi dimasukkan kedalam pengisar dan tambahkan 1 senduk madu
  • Setelah selesai, aduk isi avocado tadi secara merata hingga halus
  • Seterusnya gunakan dengan cara masker dan biarkan selama 15-20 minit
  • Setelah selesai bilas dengan air hangat

 

4. Buah Tomato

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Buah tomato selain digunakan untuk masakan, ia juga mengandungi khasiat yang baik untuk keanjalan kulit wajah. Buat tomato juga sangat bagus untuk mengubati masalah jerawat batu di dagu.

 

Bagaimana cara menghilangkan jerawat batu di dagu dengan bahan natural dan organik buah tomato pada kulit wajah anda?

Cara menyediakannya sangatlah mudah:

  • Hiris buah tomato menjadi 2 bahagian
  • Sapukan pada wajah anda rata
  • Biarkan selama 15-20 minit
  • Bilis dengan air hingga bersih

 

5. Tanah Liat

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Bahan natural dan organik untuk menghilangkan jerawat batu di dagu anda adalah dengan menggunakan tanah liat. Tanah liat memiliki khasiat yang baik untuk rawatan kulit wajah dan dapat menganjalkan kulit wajah anda.

 

Cara Menyediakan Masker Tanah Liat

  • Siapkan bekas untuk membuat masker tanah liat
  • Masukkan bentonite clay yang telah disediakan
  • Tambahkan sedikit air panas untuk melarutkannya
  • Lulurkan pada wajah
  • Biarkan selama 10-15minit
  • Bersihkan dengan air suam dan bilas dengan air biasa

 

6. Timun

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Jerawat pada dagu boleh diubati menggunakan masker timun. Kandungan air pada timun dapat menjadikan wajah cerah dan sihat secara natural. Rawatan wajah menggunakan timun ini akan berkesan untuk mengubati jerawat yang naik pada wajah khususnya dagu.

 

Bagaimana timun dapat menghilangkan jerawat batu di dagu anda?

  • Hiris timun (jangan terlalu nipis)
  • Tempek timun tersebut pada wajah anda
  • Biarkan selama 20-30 minit
  • Kemudian, tanggalkan timun dan bilas wajah dengan air suam hingga bersih

 

7. Minyak Zaitun

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Minyak zaitun memiliki berjuta manfaat untuk kesihatan, dan minyak zaitun tak diragukan lagi untuk mengatasi masalah jerawat yang naik pada wajah terutamanya di dagu. Selain mengubati masalah jerawat di dagu, ia juga bermanfaat untuk menjadikan kulit lebih cerah dan segar.

 

Cara menghilangkan jerawat di dagu dengan minyak zaitun amatlah mudah!

  • Sapukan minyak zaitun pada wajah secara merata
  • Biarkan selama beberapa minit
  • Bilas menggunakan air suam

Lakukan cara ini secara rutin 1 minggu sekali untuk mendapatkan hasil yang maksima.

 

Cara Mencegah Jerawat Biasa Dan Jerawat Batu Di Pipi Datang Kembali dengan Cara Ini

Setelah berhasil melakukan beberapa cara di atas, cegah jerawat batu datang kembali dengan beberapa langkah di bawah ini:

1. Elakkan Menekan Jerawat

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co
Menekan jerawat dapat parahkan lagi jerawat pada wajah anda! Kerap menekan jerawat yang sedang meradang, bukan mengurangi jerawat yang timbul, tapi malah parahkan lagi keadaannya. Ia juga meningkatkan risiko munculnya jerawat batu.

2. Rutin Membersihkan Wajah

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co
Rutin membersihkan wajah dapat membantu anda terhindar dari masalah kulit termasuk jerawat batu mahupun jerawat biasa. Bersihkan wajah dua kali sehari, sebelum beraktiviti dan pada malam hari. Pilih pembersih wajah yang mampu membersihkan kotoran juga minyak pada wajah.

3. Jangan Salah Pilih Produk Kecantikan / Tips Memilih Produk Kecantikan

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Salah memilih produk boleh memperburukkan lagi masalah jerawat pada wajah anda. Menggunakan produk kecantikan yang mengandungi bahan kimia mungkin dapat memperburukkan lagi wajah berjerawat. Semestinya produk yang megandungi bahan kimia mempercepatkan proses pengecutan jerawat anda tetapi anda perlu ingat bahawa ia hanyalah sementara. Jerawat akan naik 2 kali ganda lebih banyak pada wajah anda selapas itu. Jadi, berhati-hatilah memilih produk untuk kulit wajah anda.
Cuba pilih produk yang tiada bahan kimia, tiada kesan sampingan dan lebih pada natural dan organik kerana ia dijamin selamat dan halal. Sememangnya produk yang mengandungi bahan natural dan organik akan melalui proses pengecutan jerawat yang agak lama, tetapi, kulit anda dijamin sihat dan segar di kemudian hari kerana tiada bahan kimia dan tiada kesan sampingan.

 

Basic Set Mary Jardin

Bagi anda yang merasa tiada masa dan menganggap penyediaan bahan natural dan organik agak remeh seperti dalam 7 cara menghilangkan jerawat batu di dagu di atas, kini ada cara natural lain yang sangat berkesan dan cepat menghilangkan jerawat tanpa tiada kesan sampingan. Produk ini sangatlah berkesan seawal penggunaan bagi anda yang ingin kekalkan kulit sihat sepanjang hari. Cara tersebut ialah dengan menggunakan Basic Set jenama Mary Jardin.

Basic Set Mary Jardin mengandungi (3) produk di dalamnya iaitu (1) Facial Soap yang mengandungi 100% susu kambing, 100% pure organik madu dan 100% organik oat, (2) Face Oil yang mengandungi pati minyak asli seperti minyak argan Morocco, minyak zaitun, pati lavender, minyak seabuck thorn, minyak tea tree dan banyak lagi. (3) Detox Clay Mask yang mengandungi tanah liat bentonite, serbuk arang, 100% organik oat dan lain-lain. Kesannya akan terlihat seawal penggunaan.

 

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Facial Soap Mary Jardin

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.coCCara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Face Oil Mary Jardin

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.coCara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Detox Clay Mask Mary Jardin

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.coCara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

3 IN 1 MARY JARDIN BASIC SET MENGHILANGKAN JERAWAT BATU DI DAGU DENGAN BAHAN NATURAL DAN ORGANIK!

Lihat Apa Kata Mereka Yang Sudah Menggunakan Mary Jardin Basic Set?

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Untuk Memesan Penghilang Set 3 Dalam 1 Jerawat  Batu Di Dagu Dengan Bahan Natural Dan Organik? Silakan hubungi Kami Melalui Whatsapp Kami di Bawah ini

Cara Menghilangkan Jerawat Batu Di Dagu | MaryJardin.co

Click link ini untuk whatsapp >> https://api.whatsapp.com/send?phone=601156878424&text=PM%20Item%20Mary%20Jardin

Dapatkan Basic Set Mary Jardin original hanya di maryjardin.co

Comments:

  1. […] Sama seperti biji kopi. Oat juga boleh diblend sehingga halus dan gunakan sebagai scrub. Campurkan dengan susu untuk kelembapan ekstra. Boleh juga campurkan dengan Green Tea untuk mengecutkan jerawat. […]

  2. jamaliah

    Jan 25, 2018 at 12:17 pm
    Reply

    info yang padat. nanti boleh cuba.terima kasih

  3. […] dalam 1 natural organik basic set ini mengandungi: (1) Sabun Anti Jerawat (2) Face Oil Hilangkan Parut (3) Masker Muka Penanggal Whitehead dan […]

  4. […] sekecil-kecil benda sampai petua pelik-pelik pun buat juga lah. Pernah pakai ubat gigi lah, krim jerawat itu lah ini lah. Semua pasang surut, naik […]

  5. […] Jerawat memang merupakan hal yang sangat mengganggu penampilan wajah kerana jerawat kerap kali timbul di area wajah. Tentunya hal ini dapat menurunkan rasa kepercayaan diri dan sering kali membuat orang yang melihatnya menjadi geli. Jerawat pasir selalunya akan timbul di permukaan wajah dan salah satunya adalah dahi. Jerawat pasir di dahi timbul disebabkan oleh beberapa faktor. […]

  6. […] dapat membantu membersihkan dan membuang sel kulit mati. Ia juga boleh  membantu menghilangkan jerawat dan tanda-tanda penuaan pada […]

  7. […] sekali, tips pemilihan foundation adalah tanggal dulu makeup anda di sekitar pipi atau dagu. Setelah itu, sapukan foundation secukupnya pada pipi atau dagu yang telah bersih […]

  8. […] tajam. Admin waktu pedih sunburn tu, try juga sabun cuci muka Mary Jardin sebab sabun ni dijamin takde bahan kimia semulajadi. Alhamdulillah langsung tak pedih. Korang kalau sunburn, gunalah sabun cuci muka Mary […]

  9. […] kini telah munculnya produk keluaran Mary Jardin yang dijamin bahan kandungannya 100% menggunakan bahan organik dan semulajadi sebagai penyelamat dunia kecantikan zaman sekarang. Untuk dapatkan produk kecantikan selamat dan […]

  10. […] Anti jerawat […]

Leave a Comment

Your email address will not be published.