Blog

5 Cara Menghilangkan Sunburn Dengan Cepat

CARA MENGHILANGKAN SUNBURN DENGAN CEPAT DAN BERKESAN

5 Cara Menghilangkan Sunburn Dengan Cepat | MaryJardin.co

Sesetengah orang kalau keluar kena panas sikit je dah sunburn. Aah memang pun! Sensitif sangat kan kalau kulit anda jenis sunburn. Lepastu, berminggu-minggu baru hilang kesan sunburn tu. Kadang-kadang sampai berbulan! Kalau yang jenis suka snorkeling, main sand castle, tangkap ikan lagilah. Sedar-sedar, lepas 3 hari dah rentung.

Sunburn ni bukan setakat muka rentung je, kulit korang confirm rasa pedih dan menggelupas. Bila pergi klinik, doktor pun terkejut. “Biasa mat saleh je kena macam ni”, kata doktor. Rasakan, sakan sangat sampai tak sedar diri, kan? Jadi kali ni admin nak kongsi apa yang admin tahu serba sedikit cara untuk hilangkan sunburn teruk tu. Jom baca cara menghilangkan sunburn dengan cepat yang paling berkesan.

5 CARA MENGHILANGKAN SUNBURN YANG ANDA PERLU TAHU

1. JANGAN PAKAI PENCUCI MUKA KALAU PEDIH

5 Cara Menghilangkan Sunburn Dengan Cepat | MaryJardin.co

First sekali, cara menghilangkan sunburn dengan cepat adalah elakkan dari menggunakan pencuci muka. Buat sementara waktu, basuh muka dengan air je dulu. Sabun pencuci muka yang ada bahan kimia akan menyebabkan kita rasa makin pedih. Yelah, bahan kimia kan tajam. Admin waktu pedih sunburn tu, try juga sabun cuci muka Mary Jardin sebab sabun ni dijamin takde bahan kimia semulajadi. Alhamdulillah langsung tak pedih. Korang kalau sunburn, gunalah sabun cuci muka Mary Jardin.

2. GUNA SKINCARE NATURAL TANPA BAHAN KIMIA & PENGAWET BAHAYA

5 Cara Menghilangkan Sunburn Dengan Cepat | MaryJardin.co

Waktu sunburn, kulit muka kita sangat sensitif. Maklumlah, kulit muka tengah rosak, kan. Bahan kimia & pengawet berbahaya akan menyebabkan kulit kita semakin rosak. Lagi lambat nak elok sunburn. Oleh itu, kalau korang tak yakin skincare yang korang guna selamat atau tak, better stop dulu. Bagi sunburn ok, baru sambung pakai.

Alang-alang dah tak yakin dengan skincare yang korang guna sekarang ada bahan kimia ke tidak, baik terus bertukar kepada produk Mary Jardin. Produk ini dijamin selamat tanpa bahan kimia merbahaya. Pengawet pun selamat.

3. JANGAN LUPA PELINDUNG UV TIAP KALI KELUAR RUMAH

5 Cara Menghilangkan Sunburn Dengan Cepat | MaryJardin.co

Selain itu, cara menghilangkan sunburn dengan cepat adalah dengan menggunakan UV. Sepatutnya pelindung UV ni kita kena pakai tiap hari. Tak boleh tak pakai. Keluar je mana-mana memang wajib kena pakai. Waktu muka tengah sunburn, lagilah perlu pakai pelindung UV. Pilih Collagen Serum yang ada SPF. Kenapa Collagen Serum? Disamping SPF melindungi kulit anda dari terdedah oleh cahaya matahari, anda juga boleh maintain awet muda! Again, pastikan Collagen Serum SPF yang dipilih tu takde bahan kimia & pengawet merbahaya. Admin cadangkan korang guna Mary Jardin Collagen Serum SPF30. Ada SPF 30 yang sangat baik untuk kulit.

4. CLAY MASK

5 Cara Menghilangkan Sunburn Dengan Cepat | MaryJardin.co

5 Cara Menghilangkan Sunburn Dengan Cepat | MaryJardin.co

Tanah liat sangat sejuk, sesuai untuk menenangkan kulit yang tengah sunburn. Mana pulak nak cari tanah liat admin? Mudah je. Mary Jardin Detox Clay Mask ada. Tepek je kat muka. Pedih-pedih akan hilang. Sunburn akan hilang. Kulit pun rasa makin halus & lembut sebab ia akan detox muka anda!

5. YOGURT ASLI

5 Cara Menghilangkan Sunburn Dengan Cepat | MaryJardin.co

Orang yang kene sunburn ni, kulit bahagian sunburn tadi akan menjadi sangat kering. Sebab tu sampai menggelupas teruk tu. Dengan menggunakan yogurt asli, ia akan membantu melembabkan kulit sekaligus mengurangkan rasa pedih akibat kulit yang menggelupas tadi. Tapi, pastikan yogurt asli tau, jangan guna yogurt berperisa pula. Hanya ambik yogurt asli, sapu je kat seluruh muka. Nak lagi best, campur dengan Mary Jardin Detox Clay Mask. Sejuk sangat. Selesa!

Ok! anda sudah bersedia nak hapuskan sunburn di muka anda? Senang je kalau korang ikut 5 Cara Menghilangkan Sunburn Dengan Cepat. InsyaAllah akan sembuh dan yang pastinya tiada kesan sampingan!

www.maryjardin.co

Comments:

  1. […] Kulit yang Terbakar Campur beberapa minyak witch hazel dengan gel lidah buaya dan sapukan pada kulit yang terbakar. Ia membantu untuk mencegah kulit anda dari berubah warna menjadi gelap dan juga memberikan anda […]

  2. […] vitamin E, dan vitamin C. Vitamin E berguna untuk membantu mencegah penuaan akibat dari sinaran matahari sedangkan vitamin C merupakan zat yang diperlukan untuk memberi keanjalan, manakala kolagen […]

Leave a Comment

Your email address will not be published.