SUDAH PAKAI SUNSCREEN, TAPI MENGAPA KULIT TETAP TERBAKAR?

Kulit Terbakar? Semak Semula Cara Pemakaian Sunscreen Anda!

PAKAI SUNCREEN TAPI KULIT TETAP TERBAKAR? | MARYJARDIN.CO

Agar kulit wajah terlindung dari sinar matahari, sunscreen jadi medium penyelamat anda. Setiap hari, sebaiknya kita menggunakannya sebelum memulakan aktiviti luar. Tapi, sayangnya banyak kekeliruan terjadi dan menyebabkan kulit terbakar dan kemerahan kerana sinar matahari. Mengapa begitu?

Kesalahan boleh terjadi pada tahap penggunaan sunscreen. Meskipun kulit sudah terlindung sunscreen dengan SPF dan PA tinggi, tetap sahaja kulit terbakar kerana ia tidak menjamin kulit anda dilindungi sepenuhnya. Ini kerana cara pemakaian sunscreen yang tak konsisten.

SPF atau Sun Protection Factor adalah kiraan daya tahan sunscreen terhadap radiasi matahari yang fungsinya untuk melindungi kulit dari kesan negative sinar UV. Nilai yang tercantum pada SPF (SPF 20, 25, 30, 50, 100, etc) bukanlah bermaksud daya ketahanan waktu pemakaian sunscreen bekerja untuk melindungi kulit anda. Angka tersebut adalah ketahanan sunscreen untuk menghalau radiasi sinar UVA dan UVB dari matahari.

Menggunakan sunscreen sebaiknya diaplikasikan berulang kali setelah 2-3 jam penggunaan agar kulit tidak burnt. Tpi, jika ingin kulit anda kekal pada warna sebelumnya, anda jangan malas menggunakannya berulang kali.

Sunscreen tidak akan bekerja efektif jika digunakan ketika kulit sudah terdedah direct sunlight. Gunakan sunscreen 15 minit sebelum memulakan aktiviti di luar.

Selain itu, ikuti petunjuk sesuai yang tertera. Gunakan kembali suncsreen SPF30 setelah 2-3 jam pemakaian. Sunscreen SPF 50, gunakan kembali setelah 4-5 jam pemakaian. Secara umumnya, sunscreen dengan SPF tinggi seperti 50, memiliki kekuatan melindungi kulit selama 8 jam. Tapi untuk hasil yang maksima, pakai kembali setelah 4-5 jam.

Untuk aturan penggunaannya, 1 sentimeter kulit memerlukan minimum 2 miligram sunscreen. Untuk anda yang gemar melakukan aktiviti di bawah matahari, seperti di pantai, sebaiknya hindari waktu matahari pada jam berikut: 10.00am – 15.00pm. Sapukan juga sunscreen di bahagian tubuh yang tak terdedah cahaya matahari. Untuk tubuh bahagian atas: kulit wajah, leher, telinga, kulit area mata, dan bibir.  Tubuh bahagian bawah, seluruh tangan hingga siku, seluruh kaki, kulit bahagian lutut dan telapak kaki.

MARY JARDIN COLLAGEN SERUM SPF30

Ramai yang rasa putus asa, membazir duit dan redha dengan keadaan kulit muka yang terbakar. Iyalah, dah cuba bermacam-macam produk tetapi tiada kesan. Ada yang sanggup berhabis duit pergi ke saloon kecantikan namun masih tiada kesan yang memuaskan. Sebenarnya, kita tak boleh putus asa. Setiap penyakit pasti ada penawarnya. Yang penting kita usaha dan tawakal.

Mungkin produk itu, tak sesuai dengan kulit kita. Tapi sesuai dengan orang lain. Jadi, kita kena cuba sehingga kita jumpa dengan penawar masalah kulit kita. Tak salah pun kita nak cuba bermacam-macam produk. Yang penting kita tahu kandungan dan cara pemakaian produk tersebut. Jangan ada bahan yang bersifat menghakis kulit. Dikhuatiri, kulit muka kita bertambah teruk. Pastikan:-

  • TIADA bahan kimia terlarang
  • TIADA paraben
  • TIADA pewarna tiruan
  • TIADA mercury
  • TIADA steroid
  • TIDAK menghakis kulit
  • TIADA kesan sampingan
  • TIADA BAHAN MENCURIGAKAN SEPERTI PLASTIK ATAUPUN BENDASING LAIN

Selain cari produk yang lulus KKM, pastikan juga ianya Halal dan paling bagus kandungan dalam produk itu berasaskan bahan semulajadi. Anda boleh mencuba Collagen Serum SPF30 Semulajadi yang pastinya lulus KKM, halal dan selamat dipakai tanpa kesan sampingan ini dari produk Mary Jardin.

PAKAI SUNCREEN TAPI KULIT TETAP TERBAKAR? | MARYJARDIN.CO

PAKAI SUNCREEN TAPI KULIT TETAP TERBAKAR? | MARYJARDIN.CO

Bagaimana? Mudah kan?

Untuk Memesan Mary Jardin Collagen Serum SPF30 ini? Dapatkan Mary Jardin Collagen Serum SPF30 original hanya di website maryjardin.co

CLICK link di bawah untuk memesan:

https://www.maryjardin.co/product/anti-aging-collagen-serum-with-sunblock-spf-30/

Comments:

Leave a Comment

Your email address will not be published.